Milyen előnyei vannak a faszerkezetü lakoházaknak a téglaházakkal szemben?

Rendkívül gyors munkavégzés, akár 2 hónap alatt kulcsrakész lakóház.
A hagyományos szerkezeteknél akár 4 x nagyobb hőszigetelési érték.
Sokkal kisebb falvastagság, így nagyobb belső hasznos alapterület.
Méretpontosság.
Árgarancia a kivitelezés teljes időtartamára.
Idegeskedéstől mentes technológia, hiszen egyetlen vállalkozó kezében összpontosul minden. Ha esetleges reklamáció előfordul, nincs vita, hogy ki mit végzett el.
Az épület szerkezete természetes anyagokból készül.
A könnyűszerkezetes épületben csökkenek az allergiás panaszok a szárazvakolatnak köszönhetően.


Ha egyszer át kell alakítani, sokkal gyorsabban és könnyebben el lehet készíteni, sőt bizonyos részei még újra is hasznosíthatóak.

A legtermészetesebb és környezetkímélőbb technológia

 • Viszonyítva a többi hagyományos építőanyagból készült házakhoz könnyű felfűteni.
 • Azonos falvastagság esetén jóval magasabb hőszigetelő hatás, ami hideg időben alacsonyabb fűtésköltséget jelent, míg a meleg nyári napokon kellemes hűs menedéket bíztosít.
 • Nagyon jó statikai viselkedés földrengés esetén is.
 • Szakszerű kivitelezés esetén hosszú élettartam.
A faanyag több módon is segít minimalizálni az energiafogyasztásunkat . Fontos paraméter a hőszigetelő tulajdonság - a fa szerkezete légbuborékokat tartalmaz, amelyek korlátozzák a hő elszökését ezáltal csökken a szűkséges fűtési energia mértéke. A faházak kiváló hőkomfortot tartanak (télen melegek, nyáron pedig hűvösek).

Tartósság és ellenállóképesség

Összehasonlítva más építőanyagokkal a fa szerkezeti és rugalmassági tulajdonságai által meghaladja riválisait. Egy gerendahá földrengés esetén is ellenálló köszönhetően a fa rugalmasságának amely így csökkenti és elnyeli a szeizmikus hullámokat.

Optimális páratartalom

A gerendaház él és lélegzik - a faanyag szerkezeti adottsága révén szabályozza a beltéri levegő páratartalmát. A gerendaházak ajánlottak légzési illetve allergiás problémakkal, panaszokkal rendelkező személyek számára.

Ökológia. Természetes építőanyag

A természetes faanyag egy megújuló építőanyag. Az építőtelepen megmaradó faanyag újra felhasználható illetve az építkezési terület könnyen tisztítható az építkezés befejezése után.

A faházak építése során realizálható előnyök

Az első és legfontosabb előny, különösen a könnyűszerkezetes faházak esetén, hogy a tervezés és a kivitelezés, majd a kész ház átadása között mindössze néhány hónap telik el, így az ügyfél nem csak gyorsan beköltözhet, de a legelső munkafolyamat előtt tudja azt, mennyibe fog kerülni számára az építkezés. (Ez akár 25% megtakarítást is jelenthet összességében!) Az építési folyamat nincs évszakhoz és időjárási viszonyokhoz kötve, a faházak összeállítása pedig profi szakemberek által történik, akik a helyszínen minimális hulladékkal dolgoznak.

(Ezzel szemben ki ne látott volna már hónapokig várakozó alapozást vagy szintenként felhúzott, majd végül az alapok kiásásától számított 1-2 év múlva átadott házakat, melyeket utána még évekig nem szigeteltek le kívül. A legtöbb esetben nincs lehetőség az anyagok előzetes megvételére és az üres telken való (biztonságos) tárolására! A házat esőben és fagyban nem lehet építeni, a betonnak és kötőanyagnak a napon kell száradni . A még tovább elhúzódó építkezés, majd befejezetlen házak egyik fő oka a nagy időbeli különbségek miatti drágulás az építőanyagok árában!)

A fának (faszerkezetnek) nagy a teherbírása (kedvező önsúly/teherbírás arány), ezáltal nem csak egységi alapterület mellett kapunk nagyobb hasznos lakóteret, de így a hagyományos építési anyagoknál kevesebb térfogatnyi anyagmennyiséggel fel lehet építeni a házat, ezáltal az anyagköltség is kedvező, azaz nem lesz lényegesen nagyobb egy faház vagy gerendaház esetén.

Fenntartás

A faházak és gerendaházak hőszigetelése kiváló, hiszen elég csak belegondolni abba, hogy az északi országokban a magyar viszonyoknál lényegesen keményebb telek mellett is hatalmas népszerűségnek örvendenek a fából készült lakóházak. Ha egy téglapépülettel olcsóbb fűtésszámlát tudnának elérni, egészen biztosan nem ragaszkodnának a fához! A jobb hőszigetelési tulajdonságokat bárki magától is beláthatja a fenti példával, de lássuk a hivatalos adatokat!

Faházak fűtésére éves szinten 60-100 kWh/m2 energiát használunk fel, a jól felépített faház nyáron a hűvösebb, mint a hagyományos épületek. A hagyományos  épületek esetén évente 160-220 kWh/m2 energiát használunk fel, nyáron sokszor a hűtésre is költeni kell. A számok alapján jól látszik, hogy akár 40-50%-ot is spórolni lehet a téli fűtésszámlán egy faház esetén szemben egy téglapépülettel.

A hagyományos faház 50 évre van tervezve, de vidékūnkōn olyan, fából készūlt házak is megtalálhatóak, amelyek majdnem 100 évesek.

 • A faházak építési ideje sokkal rōvidebb, mint a téglaházaké: így az építtető rengeteg járulékos kōltséget tud megtakarítani a hagyományos építkezéssel szemben, az ilyen típusú ház ugyanis akár 2 hónap alatt kulcsrakész tud lenni.
 • Napjaink modern és változatos anyagaival a hangszigetelés kōnnyen megoldható bármilyen faház esetében.
 • Úgy a vázszerkezetes, mint a gerendaházak olyan korszerũ anyagokkal kezelhetők, amelyek védik a házat a gombával, a penésszel és a nedvességgel szemben és ugyanakkor égéskésleltető hatásuk is van.
 • A fa tisztítja, szũri a levegőt és igazolhatóan erősíti az immunrendszert.
 • A fából készūlt házaknál nem a falakat, hanem a lakótér levegőjét fũtjūk, így kōzel 40% energia takarítható meg a hagyományos épūletekkel szemben.
 • A fa alapanyagú ház kōrnyezetbarát, tartós, biztonságos és gyors építkezést tesz lehetővé, időjárástól fūggetlenūl. Önhordó szerkezetek: a gerendaházak ōnhordó szerkezetei vetekednek a kőépūletek stabilitásával, sőt, fōldrengés szempontjából stabilabbak azoknál.
 • A faházépítés száraz technológiával, gyárilag előkészített, méretpontos elemekből tōrténik és bármilyen évszakban kivitelezhető.